Strengere grenscontroles in Frankrijk vanaf 1 november hebben impact op reizen naar en vanuit Spanje

Strengere grenscontroles in Frankrijk vanaf 1 november hebben impact op reizen naar en vanuit Spanje
Beeld: via canva.com

Strengere grenscontroles in Frankrijk vanaf 1 november hebben impact op reizen naar en vanuit Spanje

Frankrijk gaat, net als verschillende andere EU-landen, tijdelijk alle grenzen inspecteren. De controles beginnen op 1 november 2024 en blijven voorlopig van kracht tot april 2025. Het betreft de grenzen met België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië en Spanje. De regering noemt de zorgen over aanslagen en het tegenhouden van migranten zonder papieren als redenen voor deze maatregel.

De nieuwe grenscontroles in Frankrijk gaan op vrijdag 1 november 2024 in. Deze maatregel is genomen vanwege zorgen over illegale immigratie en terrorisme. Het is geen verrassing, want meerdere Europese landen hebben al strengere grenscontroles ingevoerd. Dit laat zien dat veiligheid belangrijk is, maar het leidt ook tot vragen over wat dit betekent voor reizigers.

Het is goed om te weten dat deze grenscontroles slechts tijdelijk zijn. Op dit moment zijn ze van kracht tot minstens april 2025. Of deze periode verlengd wordt, hangt af van de situatie in Frankrijk en de buurlanden.

Met de feestdagen en drukke vakantietijden die eraan komen, is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Een slimme planning kan vertragingen door grenscontroles helpen voorkomen. Vergeet niet je reisdocumenten binnen handbereik te houden om vervelende problemen te vermijden.

De grenscontroles zijn niet alleen op de snelwegen. Ze vinden ook plaats op verschillende toegangswegen naar Frankrijk, zoals treinroutes, havens en luchthavens. Dit houdt in dat je, ongeacht hoe je het land binnenkomt, mogelijk te maken kunt krijgen met grenscontroles.

De landen waarvan Frankrijk de grenzen gaat controleren, maken allemaal deel uit van de Schengenzone. Dit zorgt voor vrij verkeer van mensen en goederen, maar landen hebben de mogelijkheid om tijdelijk grenscontroles in te voeren. Deze zomer heeft Frankrijk ook al grenscontroles uitgevoerd, vanwege de extra veiligheidsmaatregelen rondom de Olympische Spelen in Parijs.