36-jarige Nederlander verdronken bij het strand van Cambrils aan de Costa Dorada

36-jarige Nederlander verdronken bij het strand van Cambrils aan de Costa Dorada
Beeld: via canva.com

36-jarige Nederlander verdronken bij het strand van Cambrils aan de Costa Dorada

Onlangs heeft er een triest incident plaatsgevonden op het strand van Cap Sant Pere in de wijk Vilafortuny van Cambrils. Een 36-jarige Nederlandse toerist is omgekomen na een verdrinkingsongeval. Het was een dag waarop de gele vlag op alle stranden van Cambrils aan de Costa Dorada wapperde, wat aangeeft dat er potentieel gevaarlijke zwemomstandigheden waren.

De Nederlandse man was zich niet bewust van deze waarschuwing en ging het water in. Wat er precies gebeurde tijdens zijn zwemtocht is niet helemaal duidelijk, maar het leidde tot een levensbedreigende situatie voor de toerist.

Toen de ernst van de situatie duidelijk werd, reageerde het strandpersoneel snel. De strandwachten waren direct ter plaatse en haalden de man uit het water. Vervolgens begonnen ze onmiddellijk met reanimatietechnieken op het strand. Even later kwam er een ambulance van de SEM (Servei d’Emergències Mèdiques) aan, samen met de lokale politie van Cambrils en de Mossos d’Esquadra (de Catalaanse politie).

Na de initiële reanimatiepogingen op het strand werd de Nederlandse toerist met spoed overgebracht naar het Joan XXIII-ziekenhuis in Tarragona. Hij werd in kritieke toestand opgenomen op de intensive care afdeling van het ziekenhuis. De medische staf in het ziekenhuis zette alles op alles om het leven van de man te redden. Ondanks hun inspanningen overleed de Nederlandse toerist enkele uren na opname. 

De dag waarop de Nederlandse toerist verdronk, was een bijzonder tragische dag voor Cambrils. Slechts vijf uur eerder had er namelijk al een ander verdrinkingsincident plaatsgevonden op een ander strand van de stad.

Op het strand van La Llosa verloor een 76-jarige Spaanse vrouw het bewustzijn in het water. Net als bij het incident met de Nederlandse toerist later op de dag, reageerden de strandwachten snel. Ze haalden de vrouw uit het water en begonnen met reanimatie op het strand, in afwachting van de komst van een ambulance en andere hulpdiensten.

De overeenkomsten tussen de twee incidenten zijn opvallend. In beide gevallen werden de slachtoffers snel uit het water gehaald en gereanimeerd op het strand. Beiden werden vervolgens in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar ze helaas enkele uren later overleden.

strandvlaggen
Wat is de strandvlag die waarschuwt voor haaien en wat betekenen de gekleurde vlaggen in Spanje?
Er worden nog wel eens haaien gespot aan de Spaanse kust, wat strandbezoekers ongerust maakt. Hoewel deze haaien niet gevaarlijk zijn, wordt bij waarneming de rode vlag gehesen en iedereen uit zee gehaald. Daarnaast leggen de gekleurde vlaggen ook andere strandcondities en veiligheidswaarschuwingen uit. Een uitleg.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud