De horeca is het beroep met de meeste uren in voltijdbanen, met of zonder contract, en een van de slechtst betaalde. Volgens gegevens van de Arbeidskrachtenenquête (EPA) van het tweede kwartaal werkten werknemers in loondienst in de horecasector gemiddeld 37,4 uur per week, 3,3 uur meer dan het gemiddelde in Spanje. In de horeca wordt er meer gewerkt in fulltime dienstverband dan in de bouw (35,7) of de landbouw (35,6), twee beroepen die bekend staan om het zware werk.
Vorige week deed de voorzitter van de Spaanse Horecabond een aantal controversiële uitspraken: “In de horeca hebben we altijd halve dagen gewerkt, van 12 tot 12. Is dat slecht? Nee, in het hoogseizoen moet je de kans grijpen.” Gelukkig heeft de ‘halve dag’ van 12 uur per dag aan belang ingeboet in een sector die zowel accommodatie als maaltijd- en drankdiensten omvat en waarin de werkomstandigheden sterk variëren naargelang de grootte van het bedrijf.
Toch zijn er nog steeds veel werknemers met eindeloze werkdagen. Het bewijs hiervan is dat de horeca de tweede activiteit is met het hoogste percentage werknemers dat meer dan 50 uur per week werkt, na de landbouw. Volgens de laatste EPA werkte 12% van de werknemers in loondienst in deze sector (ongeveer 200.000 mensen) meer dan 50 uur per week.
In zekere zin verklaart de parttime werkweek dat de beloning in deze sector een van de laagste is in de hele Spaanse economie. De laatste jaarlijkse enquête over de loonstructuur van het INE (2021) plaatste de gemiddelde beloning in de horeca op 14.633 euro per jaar, 44% onder het nationale gemiddelde (25.897).
Als we echter alleen de fulltime werkweek in aanmerking nemen, blijft het beroep nog steeds een van de slechtst betaalde in het land. Onder werknemers in fulltime dienstverband bedroeg het bruto maandsalaris in de horeca in 2021 1.512 euro, volgens de berekeningswijze van de EPA dat de gegevens tussen voltijds en deeltijdbanen kan splitsen. Alleen huishoudelijk werk en landbouw werden slechter betaald dan de horeca.
Het is waar dat het gemiddelde loon in de sector de afgelopen twee jaar moet zijn gestegen. Het is belangrijk om te bedenken dat het minimumloon sinds 2021 is gestegen van 965 naar 1.080 euro per maand (een stijging van 12%), een stijging die in een sector met zoveel werknemers die het minimumloon verdienen, merkbaar zal zijn.
In de horeca werkt men in Spanje gemiddeld 37,4 uur per week en is het maandloon gemiddeld 1.512 euro bruto. In de industriesector is dat 37,2 uur en een maandloon van 2.742 euro bruto, gevolgd door de bouw met 35,7 uur en 2.094 euro en de landbouwsector met 35,6 uur en 1.407 euro bruto per maand.