SpanjeRecept: Maak de traditionele desserts ‘flan’ en ‘natillas’ met de mixen van Mercadona

SpanjeRecept: Maak de traditionele desserts flan en natillas met de mixen van Mercadona
Beeld: mercadona / web

SpanjeRecept: Maak de traditionele desserts ‘flan’ en ‘natillas’ met de mixen van Mercadona

In Spanje zie je overal op de dessertlijst de ‘flan’ en ‘natillas’ staan, maar veel toeristen weten vaak niet wat het zijn. Totdat ze het toch proberen en daarna niets anders meer willen als dessert na een lekkere Spaanse maaltijd. Maar hoe maak je de ‘flan’ of ‘natillas’ zelf thuis? Wij kijken naar de recepten en bereidingswijze met de hulp van de populaire Mercadona supermarkt.

De flan kan in het Nederlands omschreven worden als een karamelpudding of een custarddessert met een heerlijke karamelsaus. De natillas lijken veel op de traditionele Nederlandse vla, maar zijn wat dikker en hebben meestal een kaneelsmaak.

Als je deze desserts na je vakantie in Spanje thuis wilt maken, kun je tijdens je verblijf naar de lokale Mercadona supermarkt gaan. Daar kun je pakjes van het huismerk Hacendado kopen met speciale ingrediënten. Deze pakjes kun je meenemen als een culinair souvenir om de authentieke Spaanse smaak te behouden. Het enige wat je zelf nog moet toevoegen is melk en suiker. Zo kun je genieten van heerlijke Spaanse desserts alsof je nog steeds op vakantie bent.

Natillas

De natillas-mix van Mercadona wordt geleverd in een comfortabele doos met 3 zakjes, elk met een capaciteit voor 7 porties. Bovendien zit er een envelopje van gemalen kaneel bij om je natillas de perfecte finishing touch te geven.

Met de onderstaande eenvoudige stappen kun je in een mum van tijd genieten van heerlijke, huisgemaakte Spaanse natillas. Dit is het bereidingsproces met de hulp van de Hacendado “preparado para Natillas”.

  1. Verzamel uw benodigdheden: 1 liter melk, 8 eetlepels (120 gram) suiker en één zakje van de natillas-mix.
  2. Meng de ingrediënten: Giet de melk in een pan en voeg de suiker toe. Roer goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg de mix toe: Voeg nu het zakje natillas-mix toe aan het melk-suikermengsel. Zorg ervoor dat je grondig roert om eventuele klontjes te voorkomen.
  4. Verhit het mengsel: Zet de pan op middelhoog vuur en blijf constant roeren. Dit is cruciaal om aanbranden te voorkomen en een gelijkmatige verhitting te garanderen.
  5. Breng aan de kook: Blijf roeren tot het mengsel begint te koken. Je zult merken dat het dikker wordt naarmate het verhit.
  6. Verdeel en koel: Zodra het mengsel kookt, verdeel je het over 7 individuele schaaltjes. Plaats een koekje bovenop elke portie voor een leuke twist.
  7. Laat afkoelen: Plaats de schaaltjes in de koelkast en laat ze volledig afkoelen. Dit duurt meestal een paar uur.
  8. Serveer: Vlak voor het serveren bestrooi je de vla licht met de meegeleverde gemalen kaneel voor een extra smaakdimensie.

Flan

De flan-mix van Mercadona wordt geleverd in een zeer praktisch doosje waarin 2 zakjes preparaat voor het maken van flan zitten, waarvan er 4 porties per zakje uitkomen. Daarnaast zitten er 2 zakjes vloeibare karamel in.

Met de onderstaande eenvoudige stappen kun je in een mum van tijd genieten van heerlijke, huisgemaakte Spaanse flan. Dit is het bereidingsproces met de hulp van de Hacendado “preparado para Flan”.

  1. Voorbereiden van de vormpjes: Begin met het bedekken van 4 flan-vormpjes met de meegeleverde vloeibare karamel. Zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig bedekt is.
  2. Mengen van de ingrediënten: In een middelgrote pan meng je 500 ml melk met één zakje van de flan-mix. Roer goed door om eventuele klontjes te verwijderen.
  3. Verhitten van het mengsel: Zet de pan op middelhoog vuur en blijf constant roeren. Dit is cruciaal om een gelijkmatige verhitting te garanderen en scorching te voorkomen.
  4. Koken: Blijf roeren tot het mengsel begint te koken. Je zult merken dat het dikker wordt naarmate het verhit.
  5. Vullen van de vormpjes: Zodra het mengsel kookt, verdeel je het gelijkmatig over de 4 voorbereide vormpjes.
  6. Afkoelen: Laat de flan afkoelen tot kamertemperatuur en plaats ze daarna in de koelkast om volledig op te stijven. Dit duurt meestal enkele uren.
  7. Serveren: Om te serveren, snij je voorzichtig met een mes langs de randen van de vorm en keer je de flan om op een bordje. De karamel zal over de flan lopen en een heerlijke saus vormen.
crema catalana
SpanjeRecept: de Crema Catalana als heerlijk zoet Spaans dessert
Als je vaak in Spanje komt dan zul je ongetwijfeld wel eens de ‘Crema Catalana’ hebben gegeten, maar wat is het verschil met de Franse ‘Crème brûlée’ en wat zijn de ingrediënten en is de bereiding van de Spaanse variant.
logo1 1www.spanjevandaag.com
leche frita 1
SpanjeRecept: Leche Frita, het verrukkelijke Spaanse paasdessert
Tijdens de Semana Santa of Heilige Week in Spanje wordt traditioneel een verrukkelijk recept genaamd ‘leche frita’ gegeten, maar wat is dat, wat zijn de ingrediënten en hoe wordt deze bereid?
logo1 1www.spanjevandaag.com
milhojas
SpanjeRecept: de Spaanse tompoes of ‘milhojas’ als dessert of bij de koffie
De Nederlandse tompoes in verschillende kleuren is natuurlijk niet te evenaren, maar de Spaanse ‘milhojas con crema de vainilla’ komt toch aardig in de buurt. Dit is het SpanjeRecept voor deze zoete lekkernij.
logo1 1www.spanjevandaag.com
rosquillas1
SpanjeRecept: de Spaanse mini-donuts ‘rosquillas de anís’
Dit keer in ons SpanjeRecept leggen we uit hoe je de typische Spaanse mini-donuts ‘rosquillas de anís’ kunt maken, het is een eenvoudig recept dat ook in de airfryer gemaakt kan worden, lekker voor de kerst of tussendoor.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud