Verkoop van woningen herleeft na twee slechte maanden in Spanje

Verkoop van woningen herleeft na twee slechte maanden in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Verkoop van woningen herleeft na twee slechte maanden in Spanje

De vastgoedmarkt in Spanje heeft recentelijk een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Na enige tijd van afname is de woningverkoop in juli 2024 met maar liefst 19% gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit duidt op een duidelijke verbetering en laat zien dat de Spaanse vastgoedsector weer omhooggaat, volgens de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau INE.

Volgens cijfers van het INE zijn er in totaal 57.302 woningverkooptransacties geregistreerd, wat er 9318 meer zijn dan vorig jaar rond deze tijd. We moeten teruggaan naar 2007 om een juli te vinden met een groter aantal aankopen. Toen, vlak voor de vastgoedcrisis, werden er meer dan 63.700 transacties gesloten.

De nieuwbouw blijft een belangrijke motor voor de vastgoedmarkt. Er was een stijging van 38,6% in het aantal transacties vergeleken met vorig jaar op hetzelfde moment. Toch waren er met 11.302 nieuwbouwwoningen nog steeds relatief weinig, en dit vertegenwoordigde slechts 19,7% van het totaal.

Aan de andere kant zijn er ongeveer 46.000 transacties geweest in de bestaande woningen, wat een toename van 15,5% betekent. Tot nu toe dit jaar zijn de verkopen van nieuwbouw met 7,7% gestegen, terwijl de transacties van tweedehands huizen en appartementen met 3,4% zijn gedaald.

In juli 2024 zagen we een sterke toename van de verkoop van woningen in Spanje, wat ons doet afvragen wat hier precies achter zit. De cijfers suggereren dat de markt eindelijk weer opnieuw begint te bloeien na een periode van stagnatie.

De stijging in het aantal verkopen was overal in het land merkbaar, behalve op de Balearen, waar de aankopen in juli nog met 2,5% zijn gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Wat betreft autonome regio’s zagen Navarra, Cantabrië, La Rioja en Extremadura de grootste stijgingen, variërend van 42,3% tot 30,4%. Ook Asturias, Galicië, Castilla en León, Murcia, Castilla-La Mancha, Catalonië en Madrid zaten boven het landelijke gemiddelde, met stijgingen van meer dan 20%.

Het is nog af te wachten of deze positieve trend zich in de komende maanden voortzet, gezien de onrust aan het begin van het jaar. Dit is trouwens niet de eerste keer dat de vastgoedmarkt positieve aanwinsten registreert; in april schoten de verkopen omhoog met 24% door het ‘Semana Santa effect’, maar die groei verdween weer in de daaropvolgende maanden.

Ga naar de inhoud