Botanische ontdekkingen zorgen voor 40 nieuwe plantensoorten in Spanje

Botanische ontdekkingen zorgen voor 40 nieuwe plantensoorten in Spanje
Beeld: via canva.com

Botanische ontdekkingen zorgen voor 40 nieuwe plantensoorten in Spanje

Ieder jaar worden er nieuwe plantensoorten ontdekt, onderzocht en geclassificeerd. In 2023 hebben botanici in Spanje opvallende vooruitgang geboekt bij het identificeren van nieuwe plantensoorten. Deze ontdekkingen benadrukken niet alleen de diversiteit van de natuurlijke wereld, maar benadrukken ook het belang van voortdurend onderzoek en bescherming van onze flora.

Spanje heeft zich in 2023 geprofileerd als een hotspot voor botanische ontdekkingen. Met meer dan 40 nieuwe plantensoorten die door Spaanse onderzoekers of in Spaanse instellingen werkende wetenschappers zijn beschreven, toont het land aan een cruciale rol te spelen in het vergroten van onze kennis over de plantenwereld.

De nieuwe ontdekkingen beperken zich niet tot het Spaanse vasteland (Iberisch schiereiland) en de Canarische Eilanden. Spaanse botanici hebben hun onderzoeksterrein uitgebreid naar tropische gebieden in Afrika, het Andesgebergte en zelfs verafgelegen eilanden zoals Madagaskar. Deze brede geografische spreiding benadrukt de mondiale reikwijdte van het Spaanse botanische onderzoek.

Sommige van de nieuw ontdekte soorten hebben namen gekregen die een eerbetoon zijn aan de Spaanse cultuur en geschiedenis. Een prachtig voorbeeld hiervan is Carex quixotiana, een endemische soort uit La Mancha, ontdekt door botanici van de Pablo de Olavide Universiteit. De naam eert het iconische literaire personage Don Quijote de la Mancha, waarmee een brug wordt geslagen tussen natuurwetenschap en cultureel erfgoed.

Een ander fascinerend voorbeeld is Helianthemum tibiabinae, een endemische soort van het eiland Fuerteventura. De naam van deze plant eert Tibiabin, de moeder van Tamonante, beiden aboriginele priesteressen die een belangrijke sociale en politieke rol speelden op het eiland. Door deze naamgeving worden niet alleen nieuwe soorten geïdentificeerd, maar wordt ook de lokale geschiedenis en cultuur geëerd en bewaard.

Ga naar de inhoud