Verkoop van honden, katten en fretten in winkels verboden in Spanje

Verkoop van honden, katten en fretten in winkels verboden in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Verkoop van honden, katten en fretten in winkels verboden in Spanje

Met de invoering van de dierenwelzijnswet op 29 september 2023 in Spanje, die onder andere de verkoop van honden, katten en fretten in dierenwinkels verbiedt, is ook 29 september 2024 een belangrijke datum in de strijd voor dierenrechten. Dierenwinkels kregen vorig jaar 12 maanden om te stoppen met de verkoop, maar vanaf nu is het volledig verboden.

Het verbod op de verkoop van honden, katten en fretten in dierenwinkels laat zien dat dieren geen goederen of dingen zijn om te verkopen, maar levende wezens met eigen rechten en behoeften. Dit nieuwe beleid toont aan dat we tegenwoordig anders denken over hoe we met dieren omgaan.

Dit verbod is ontstaan uit de toenemende zorgen over de slechte leefomstandigheden van veel dieren in winkels. Voorafgaand aan deze wet waren er veel dierenwinkels die bekend stonden om hun onverantwoorde praktijken, zoals het negeren van de gezondheid en het welzijn van de dieren, evenals de onduidelijke herkomst van de dieren.

Met het verbod op huisdierenverkoop in winkels, krijgen geregistreerde fokkers meer aandacht. Deze fokkers moeten zich aan strenge regels houden en goed voor hun dieren zorgen. Dit systeem stimuleert verantwoorde fokmethoden, waarbij de gezondheid en het welzijn van de dieren centraal staan.

Het verbod heeft ook de discussie over adoptie versus aankoop weer nieuw leven ingeblazen. Veel mensen kiezen ervoor om een hond of kat uit een asiel te adopteren in plaats van deze aan te schaffen bij een fokker. Dit is een positieve ontwikkeling, omdat adoptie een tweede kans biedt aan honden en katten die anders misschien in een onzekere situatie zouden belanden.

dierenwelzijnswet 2
Overzicht nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje die van kracht wordt
De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet treedt op 29 september 2023 in werking in Spanje, maar niet alle maatregelen zijn meteen van toepassing, zoals de verzekeringsplicht en de verplichte cursus voor hondenbezitters.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud