Voor het eerst meer dan 600 miljoen Spaans sprekenden wereldwijd

Voor het eerst meer dan 600 miljoen Spaans sprekenden wereldwijd
beeld: via canva.com

Met de recente cijfers die bekend zijn gemaakt, heeft de Spaanse taal voor het eerst de indrukwekkende mijlpaal van 600 miljoen sprekers wereldwijd overschreden. Dit omvat bijna 500 miljoen native speakers, ongeveer 78 miljoen mensen met beperkte beheersing van de taal, en meer dan 24 miljoen studenten die deze prachtige taal leren.

Het Spaans staat wereldwijd op de tweede plaats als moedertaal, net achter het Chinees. Daarnaast is het een van de meest gekozen talen onder gebruikers van platforms zoals Spotify en Netflix, maar ook onder videogamers. Dit blijkt uit “El español en el mundo 2024”, het nieuwste jaarboek dat het Instituto Cervantes onlangs heeft gepubliceerd ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de eerste editie.

Het aantal moedertaalsprekers van Spaans is groter dan dat van Engels, Hindi en Arabisch, na Mandarijn. Hoewel minder landen Spaans als officiële taal hebben in vergelijking met Engels, Frans of Arabisch, staat Spaans als tweede taal onder de officiële VN-talen. Daarnaast zijn er meer Spaanse websites dan Duitse of Franse.

De 2024-editie verschilt van eerdere versies in die zin dat er nieuwe indicatoren en analyses aan zijn toegevoegd. Het onderzoekt de relatie tussen cultuur en het leren van de taal, zoals hoe muziek, film en literatuur bijdragen aan het aantal Spaans lerende studenten. De meeste studenten Spaans bevinden zich in de VS, de EU en Brazilië, waar de invloed van het Spaans op het onderwijs groot is.

Series en films hebben het Spaans gestimuleerd. In 2023 werden er 53 series geproduceerd, goed voor 33% van de Europese producties. Dit maakt Spanje de vijfde grootste producent van de 100 meest bekeken series op Netflix ter wereld. Samen met het Verenigd Koninkrijk is Spanje de grootste producent van fictieseries in Europa.

In 2024 staat “La sociedad de la nieve”, geregisseerd door Juan Antonio Bayona, op de tweede plaats van niet-Engelstalige films op Netflix, met 94,4 miljoen kijkbeurten. Op de derde plaats staat de Spaanse film “Nowhere” van Albert Pintó met 85,7 miljoen. Spaans is de tweede taal met de meeste filmproductie; tussen 2007 en 2017 werden er meer dan 4300 films geproduceerd.

Ongeveer een kwart van de hits op platforms zoals YouTube of Spotify zijn in het Spaans. Dit jaar is het verbruik van Engelse muziek met 3,8% gedaald, terwijl het gebruik van Spaanstalige muziek dezelfde stijging heeft ervaren. Meer dan de helft van de artiesten die meer dan 10.000 dollar op Spotify hebben verdiend, komen uit landen waar Engels geen eerste taal is, dankzij de groei van de Latijnse muziekindustrie.

Bad Bunny’s laatste wereldtour was het eerste Spaanstalige album dat nummer 1 bereikte op Billboard; zijn volgende album, “Un verano sin ti”, deed hetzelfde. Het jaar daarna werd Karol G de eerste vrouwelijke artiest die deze positie bereikte met haar album “Mañana será bonito”. Daarom concludeert het jaarboek dat de Latijnse urban muziek een soort lingua franca heeft gecreëerd.

In Spanje kiezen programmeurs voornamelijk voor het Engels bij de publicatie van videogames (96%), gevolgd door Spaans (91%), Frans (63%) en Duits (63%). De Spaanse taal heeft ook een sterke positie in de literatuurvertaling, als zesde ter wereld. Tussen de 50 meest vertaalde auteurs staat alleen Gabriel García Márquez (p. 49 met 1382 vertalingen). Spaans is de derde meest vertaalde taal en de zesde qua productie.