Spanje wint 18 medailles tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024

Spanje wint 18 medailles tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje wint 18 medailles tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024

De Olympische Spelen van Parijs 2024 waren een belangrijk evenement voor de Spaanse delegatie. Met in totaal 18 medailles, bestaande uit 5 gouden, 4 zilveren en 9 bronzen, heeft Spanje zijn positie als sterke sportnatie bevestigd, hoewel de gestelde doelstellingen niet volledig zijn verwezenlijkt.

Ondanks dat Spanje niet dezelfde 22 medailles heeft behaald als tijdens de Barcelona Spelen in 1992, kan het resultaat met één medaille meer dan tijdens de recente Olympische Spelen in Tokio toch als positief worden beschouwd. Uiteindelijk eindigde Spanje op de 15e plaats in het medailleklassement, wat onderdoet voor Nederland, dat met 34 medailles op de 6e plaats staat. Niettemin presteerde Spanje beter dan België, dat op de 21e plek strandde met 10 medailles.

1. Fran Garrigós in judo

Fran Garrigós schreef geschiedenis door de eerste bronzen medaille voor Spanje te winnen op de Olympische Spelen van Parijs 2024. In de -60 kg categorie van het judo toernooi, toonde Garrigós uitzonderlijke vaardigheid en vastberadenheid.

2. Álvaro Martín in atletiek: 20 km snelwandelen

Als regerend wereldkampioen in het 20 km snelwandelen, waren de verwachtingen voor Álvaro Martín hoog. Hij voldeed aan deze verwachtingen door een bronzen medaille te bemachtigen in een zeer competitief veld.

3. María Pérez in atletiek: 20 km snelwandelen

María Pérez, een van de rijzende sterren in het Spaanse snelwandelen, bewees haar potentieel door een zilveren medaille te winnen in de 20 km snelwandelwedstrijd voor vrouwen. Met een indrukwekkende tijd van 1:13:36 liet ze zien dat ze tot de wereldtop behoort.

4. Pau Echaniz in kanovaren wildwater

Pau Echaniz zorgde voor een van de grootste verrassingen van de Spelen door een bronzen medaille te winnen in het K1 wildwatervaren. Als laatst geplaatste finalist overtrof hij alle verwachtingen met een fenomenale run.

5. Diego Botín en Florian Trittel in zeilen

De zeilcombinatie Diego Botín en Florian Trittel zorgde voor een historisch moment door de eerste gouden medaille voor Spanje op deze Spelen te winnen in de 49er-klasse. Hun overwinning kwam na een spannende reeks races die zelfs een dag werd uitgesteld vanwege gebrek aan wind.

6. Bucsa en Sorribes in vrouwendubbelspel tennis

Cristina Bucsa en Sara Sorribes zorgden voor een aangename verrassing door de bronzen medaille te winnen in het vrouwendubbelspel tennis. Hun overwinning op het Tsjechische duo Muchova en Noskova was een toonbeeld van teamwork en vastberadenheid.

7. Enmanuel Reyes Pla in boksen

Enmanuel Reyes Pla schreef geschiedenis door de eerste Spaanse bokser in 24 jaar te worden die een olympische medaille won. Zijn bronzen medaille in het zwaargewicht was een langverwachte prestatie voor de Spaanse bokssport.

8. Carlos Alcaraz in tennis

Carlos Alcaraz, de rising star van het wereldtennis, maakte zijn olympische debuut met een indrukwekkende zilveren medaille. In een epische finale tegen de legendarische Novak Djokovic toonde Alcaraz zijn klasse en vechtlust.

In het mannendubbel tennis bestond er grote verwachting voor het gouden duo Rafael Nadal en Carlos Alcaraz. Helaas konden ze deze ambitie niet realiseren. Daarnaast moest ook Rafael Nadal een voortijdig afscheid nemen van het Olympisch tennis in het enkelspel.

9. Basketbal 3×3

Het Spaanse 3×3 basketbalteam zorgde voor een van de grootste verrassingen van de Spelen door de zilveren medaille te winnen. In een zenuwslopende finale verloren ze nipt met 17-16 van Duitsland, maar hun prestatie was niets minder dan heroïsch.

10. Gemengde estafette in snelwandelen

Het Spaanse duo Álvaro Martín en María Pérez zorgde voor een gouden medaille moment door de gemengde estafette in snelwandelen te winnen. Met een indrukwekkende tijd van 2:50:31 lieten ze de concurrentie ver achter zich.

11. Synchroonzwemmen

Het Spaanse synchroonzwemteam, bestaande uit Meritxell Ferré, Marina García, Lilou Lluis, Meritxell Mas, Alisa Ozhogina, Iris Tió, Paula Ramírez en Blanca Toledano, veroverde de bronzen medaille in de teamfinale. Hun prestatie, achter China en de Verenigde Staten, maar voor sterke landen als Japan en Frankrijk, was een toonbeeld van gratie en precisie.

12. Joan Antoni Moreno en Dani Domínguez in kanovaren

Joan Antoni Moreno en Dani Domínguez zorgden voor spanning tot het laatste moment door een bronzen medaille te winnen in de C2 500 meter. Hun derde plaats werd pas na een fotofinish bevestigd, waarbij ze net de Hongaarse boot versloegen.

13. K4 500 in kanovaren

Het Spaanse K4 500-team, bestaande uit Marcus Cooper Walz, Rodrigo Germade, Íñigo Peña en Michael Trave, veroverde een bronzen medaille in een adembenemende finale. Hun indrukwekkende prestatie en teamwork resulteerden in een historische overwinning voor Spanje.

14. Mannelijk voetbal

Het Spaanse herenteam in het voetbal behaalde een historische triomf door een gouden medaille te winnen in de finale van het toernooi. Met een overtuigende 3-1 overwinning op Italië toonden ze hun klasse en vastberadenheid op het veld.

15. Jordan Díaz in hinkstapspringen

Springer Jordan Díaz heeft zijn voorspellingen waargemaakt en werd gekroond tot Olympisch kampioen hinkstapspringen met een sprong van 17,87 meter, die hij bij zijn eerste poging realiseerde. Hij sprong daarna 17,64, 17,85 en 17,25 meter, wat allemaal lager was dan zijn eerste poging. De gouden medaille voor de Spanjaard was de vierde voor Spanje op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

16. Waterpolo voor dames

Het team van Miki Oca heeft een gouden medaille behaald na een indrukwekkende wedstrijd tegen Australië, met een eindstand van 11-9 en een hoog niveau van de gehele Spaanse ploeg. Dit markeerde de vijfde gouden medaille voor de Spaanse delegatie en de eerste voor het Spaanse dameswaterpolo, na het bereiken van de finale en het winnen van een spannende halve finale via strafschoppen.

17. Ayoub Ghadfa in het boksen

Dit was de tweede medaille voor Spanje in het boksen, ditmaal in de categorie superzwaargewicht. De bokser uit Malaga streed om goud, maar moest zijn meerdere erkennen in de Oezbeek Jalolov. Hoewel de Spanjaard onbetwistbaar verslagen werd in de finale, resulteerde dit toch in een nieuwe zilveren medaille.

18. Handbal heren

Het bleek een van de grootste verrassingen van de Olympisch Spelen te zijn. De Spaanse spelers werden voorafgaand aan de Spelen niet als kanshebbers voor een medaille gezien, maar hun moed en vastberadenheid leidden hen naar hogere posities. Dit stelde hen in staat om te strijden voor medailles, met als resultaat een zilveren medaille.