Adiós reclame op tafels en stoelen van terrassen Spaanse bars

Adiós reclame op tafels en stoelen van terrassen Spaanse bars
Beeld: via europa press

Adiós reclame op tafels en stoelen van terrassen Spaanse bars

Binnenkort zal de klassieke charme van de Spaanse terrassen een verandering ondergaan. De bekende stoelen en tafels met logo’s van populaire biermerken zoals Heineken, Mahou, Cruzcampo en Estrella Galicia zullen snel uit het straatbeeld verdwijnen. Deze verandering is het gevolg van nieuwe regels die gericht zijn op het verminderen van opvallende reclame en het creëren van een mooier en uniformer uitzicht in openbare ruimtes.

De recente overheidsmaatregelen zijn gericht op het voorkomen van directe reclame op straatmeubilair in de nabijheid van cafés en restaurants. Dit initiatief heeft als hoofddoel de gezondheid van jongeren te beschermen tegen de negatieve effecten van alcoholconsumptie, maar zal ook een grote impact hebben op hoe de terrassen er in Spanje uit gaan zien.

Een van de belangrijkste doelstellingen van deze wetgeving is het beschermen van minderjarigen. Door de zichtbaarheid van alcoholreclame te verminderen, hoopt de overheid dat jongeren minder snel in aanraking komen met alcohol.

Daarnaast is er ook een sterke focus op het verbeteren van het stadsimago. Veel steden hebben te maken met een overvloed aan visuele prikkels die afbreuk doen aan de schoonheid van openbare ruimtes. Door het verwijderen van merkgebonden meubilair, wordt een meer uniforme en aangename omgeving gecreëerd voor zowel bewoners als toeristen.

De horeca zal zich moeten aanpassen aan deze nieuwe regels. Dit betekent dat eigenaren van bars en restaurants nieuwe meubels zonder logo’s zullen moeten aanschaffen. Voor veel ondernemers kan dit een aanzienlijke financiële last zijn, vooral voor kleine bedrijven die afhankelijk zijn van sponsorcontracten met grote merken.

De investering in nieuw meubilair kan ook leiden tot hogere prijzen voor consumenten. Dit roept vragen op over de haalbaarheid van deze veranderingen en of ze daadwerkelijk zullen bijdragen aan de beoogde doelen van de wetgeving.

De reacties vanuit de horeca op deze nieuwe regelgeving zijn gemengd. Veel bar- en restaurantbezitters maken zich zorgen over de financiële impact van de nieuwe regels. Voor velen is de sponsoring door grote biermerken een belangrijke bron van inkomsten geweest. Het verlies van deze steun kan hen dwingen om hun bedrijfsmodellen opnieuw te evalueren en mogelijk zelfs hun deuren te sluiten.

Aan de andere kant zijn er ook stemmen die pleiten voor creativiteit en innovatie binnen de sector. Sommige ondernemers zien de veranderingen als een kans om hun aanbod te diversifiëren en unieke ervaringen te creëren voor hun klanten. Dit kan variëren van het organiseren van evenementen tot het aanbieden van exclusieve menu’s die passen bij de nieuwe, logo-vrije uitstraling van hun terrassen.

Door zich te concentreren op de kwaliteit van de service en de algehele ervaring, kunnen bars en restaurants zich onderscheiden van de concurrentie en een loyale klantenkring opbouwen. Dit vereist echter een aanzienlijke inspanning en toewijding van de eigenaren.