Krijgt Spanje rookvrije terrassen dankzij een Europees rookverbod?

Krijgt Spanje rookvrije terrassen dankzij een Europees rookverbod?
Beeld: ai-beeld / redactie

Krijgt Spanje rookvrije terrassen dankzij een Europees rookverbod?

De laatste jaren is er veel gepraat over roken en de gevolgen voor de gezondheid van mensen. In Spanje overwegen de autoriteiten al geruime tijd een rookverbod op terrassen, maar er is nog geen duidelijke beslissing genomen. Onlangs heeft de Europese Commissie wel een voorstel gedaan om het rookverbod uit te breiden naar verschillende openbare plaatsen, zoals terrassen, parken en bushaltes.

De oproep van de Europese Commissie voor een volledig rookverbod is meer dan alleen een beleidsvoorstel; het laat zien dat er steeds meer bewustzijn is over de schadelijke impact van tabaksgebruik op zowel rokers als niet-rokers.

Een voorgesteld Europees rookverbod richt zich op het verminderen van gezondheidsrisico’s door tabaksgebruik in openbare ruimtes te beperken. Dit beschermt niet alleen de roker, maar ook de mensen om hen heen. Met het instellen van rookvrije zones hoopt men de sociale normen rond roken te veranderen en de acceptatie van tabaksgebruik te verlagen.

Hoewel de aanbevelingen van de Europese Commissie goed onderbouwd zijn, zijn er flinke obstakels bij het invoeren van het rookverbod in Europa. Elke lidstaat heeft zijn eigen regels en rookcultuur, wat het moeilijk maakt om overal dezelfde wetgeving door te voeren.

Veel landen, waaronder Spanje, hebben al enkele maatregelen getroffen om roken in openbare ruimtes te beperken. Echter, de druk van de tabaksindustrie en de culturele acceptatie van roken kunnen tegenstrijdige belangen creëren die de uitvoering van een strikter rookverbod bemoeilijken.

In Spanje is er een rookverbod in gesloten ruimtes, maar het roken onder jongeren blijft problematisch. Dit roept vragen op over de effectiviteit van het beleid en de noodzaak van strengere maatregelen, zoals het voorgestelde uitgebreide rookverbod van de Europese Commissie. Roken op terrassen en openbare plekken blijft een hot topic in de Spaanse samenleving.

In april 2024 heeft de Spaanse overheid het “Plan Integral de Prevención y Control del Tabaquismo 2024-2027” goedgekeurd. Dit plan is bedoeld om de strijd tegen roken voort te zetten en bevat diverse strategieën, zoals het verhogen van tabaksprijzen en het verbeteren van voorlichting over de risico’s van tabaksgebruik.

Er is nog veel discussie en tegenstand, vooral vanuit de horeca, over een rookverbod op plekken zoals terrassen en in de buurt van scholen. Tijdens de pandemie waren er tijdelijke rookverboden, maar een permanent verbod op roken op plaatsen waar niet-rokers en kinderen last van hebben, lijkt voorlopig nog ver weg.

Ga naar de inhoud