Waar wordt in Spanje de meeste fooi in de horeca gegeven?

Waar wordt in Spanje de meeste fooi in de horeca gegeven?
Beeld: via canva.com

Waar wordt in Spanje de meeste fooi in de horeca gegeven?

In de Spaanse horeca is de fooi erg belangrijk voor het waarderen van service. Madrid en Barcelona zijn beide steden die bekend zijn om hun levendige horeca. Maar hoe vergelijken deze steden zich als het gaat om fooien?

In Spanje is fooi geven niet verplicht, maar het wordt gezien als een waardering voor de inspanningen van het personeel. Deze gewoonte verschilt sterk per regio en stad, wat ook invloed heeft op hoe mensen uit eten gaan.

Sommige Spanjaarden geven liever geen fooi, terwijl anderen het juist heel belangrijk vinden voor hun eetervaring. Dit zorgt voor leuke verschillen tussen steden en regio’s waar ieder een eigen manier heeft om met deze traditie om te gaan.

Volgens een onderzoek van het platform Preply heeft bijna 20% van de Spanjaarden de gewoonte om geen fooi te geven in bars of restaurants. Bij uitstekende service zegt 28% echter wel een fooi te geven. De studie laat de volgende lijst van fooi-gevende steden zien:

Laten we beginnen met Valladolid, waar inwoners gemiddeld 10,2% van de rekening als fooi achterlaten. De gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking dragen bij aan deze hoge cijfers. Mensen voelen zich gewaardeerd en willen iets teruggeven aan de medewerkers in de horeca.

Vervolgens hebben we Las Palmas, A Coruña en Cádiz, die respectievelijk 7,7%, 7,5% en 7,4% van het bedrag als fooi geven. Dit wijst op een duidelijke trend: steden met een sterke lokale gemeenschap lijken meer geneigd te zijn om fooien te geven. Dit is misschien wel te wijten aan de hechte banden tussen bewoners en horecamedewerkers.

Barcelona volgt met 7,2% en Madrid met 7%, wat ons weer herinnert aan het unieke karakter van deze twee steden en hoe de lokale cultuur hun gewoonten beïnvloedt. Ondanks dat ze beide grote toeristische centra zijn, zie je duidelijk dat de attitude ten aanzien van fooien verschilt.

Ga naar de inhoud