Wereld Paella Dag op 20 september als ode aan het iconische Spaans gerecht

Wereld Paella Dag op 20 september als ode aan het iconische Spaans gerecht
Beeld: via canva.com

Wereld Paella Dag op 20 september als ode aan het iconische Spaans gerecht

Sinds 2018 wordt elk jaar op 20 september de Wereld Paella Dag gevierd, een moment waarop de wereld samenkomt om dit heerlijke Spaanse gerecht te eren en te genieten van de rijke geschiedenis, unieke ingrediënten en variatie die het biedt.

De paella is meer dan alleen een maaltijd; het vertelt een verhaal van culturele ontwikkeling. Oorspronkelijk uit de landelijke regio’s van Valencia, heeft het zich ontwikkeld tot een wereldwijd fenomeen.

De paella heeft zijn oorsprong in de 15e eeuw, toen boeren en vissers in Valencia hun restjes gebruikten om een maaltijd te maken. Dit was een slimme manier om voedselverspilling te voorkomen en tegelijk iets voedzaams op tafel te zetten. De mix van rijst, vlees, groenten en kruiden gaf een mooi beeld van de lokale ingrediënten en tradities.

Deze achtergrond laat ons niet alleen iets zien over de economische omstandigheden van die tijd, maar ook over de inventieve manieren waarop mensen met hun middelen omgingen. Het is bijzonder hoe een eenvoudig gerecht als paella, ontstaan uit schaarsheid, nu kan staan voor trots en identiteit.

Toen paella steeds bekender werd, verspreidde het zich naar andere delen van Spanje en zelfs naar het buitenland. Verschillende regio’s voegden hun eigen lokale ingrediënten en bereidingswijzen toe, wat resulteerde in allerlei nieuwe varianten. In Andalusië bijvoorbeeld, kun je paella vinden met zeevruchten, terwijl in Catalonië de toevoeging van chorizo en andere vleeswaren steeds gebruikelijker werd.

De ingrediënten van een paella zijn essentieel voor zowel de authenticiteit als de smaak van het gerecht. Een typische paella valenciana bestaat uit een handvol sleutelcomponenten die samenkomen om een harmonieuze mix van smaken te creëren.

  • Kip en Konijn: De twee meest gebruikte vleessoorten in een authentieke paella. Het gebruik van deze vleessoorten geeft het gerecht een rijke en hartige smaak. Kip voegt sappigheid toe, terwijl konijn een subtiele, onderscheidende smaak biedt.
  • Groenten en Peulvruchten: Judías (groene bonen) en garrofó (een soort grote witte boon) zijn belangrijke elementen die textuur en voedingswaarde toevoegen. Daarnaast brengen vers gesneden tomaten en paprika’s kleur en frisheid in het gerecht.
  • Specerijen en Aroma’s: Azafrán (saffraan) is wellicht de meest cruciale specerij in een paella, verantwoordelijk voor de gouden kleur en unieke aroma. Salie of rozemarijn kan soms worden toegevoegd voor extra diepte.

Rijst is onmiskenbaar het belangrijkste ingrediënt en de basis van elk paellagerecht. De keuze van rijstsoort is cruciaal; de typische ronde rijstsoort, zoals Bomba of Senia, wordt gebruikt omdat deze goed vocht absorbeert zonder papperig te worden. Dit resulteert in een perfect gekookte rijst met een zachte textuur en de mogelijkheid om al het sap en de smaken van de andere ingrediënten op te nemen.

De wereld van de paella is niet alleen een verhaal van smaken en culturen, maar ook van records en prestaties. In 1992 vestigde Antonio Galbis, een bekende Valenciaanse kok, een Guinness Wereldrecord door de grootste paella ooit te koken. Met een diameter van 20 meter en meer dan 5000 kg rijst, was het een waar spektakel. Deze prestatie trok 100.000 bezoekers die allemaal genoten van dit iconische gerecht.

Negen jaar later, in Moratalaz, Madrid, werd het record opnieuw gebroken door Galbis’ eigen bedrijf, Galbis Paellas Gigantes. Met 80 koks bij de hand, creëerde ze een paella met een indrukwekkende diameter van 21,5 meter. Dergelijke evenementen zijn niet alleen bedoeld om records te breken; ze zijn ook een viering van de culinaire traditie en de samenwerking tussen koks.

gerechten
Ken jij deze Spaanse gerechten die het meest gewaardeerd worden door buitenlanders?
De Spaanse keuken, bekend om zijn regionale specialiteiten en rijke smaken, wordt wereldwijd gewaardeerd. Internationale bezoekers waarderen vooral de gerechten in dit artikel. Ken jij ze al en zijn het ook jouw favoriete gerechten uit Spanje?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud