Twee Catalaanse snelwegen worden in november 2024 tolvrij voor sommige weggebruikers

Twee Catalaanse snelwegen worden in november tolvrij voor sommige weggebruikers
Beeld: Google Maps

Twee Catalaanse snelwegen worden in november 2024 tolvrij voor sommige weggebruikers

De afgelopen jaren zijn er al verschillende belangrijke snelwegen in Spanje tolvrij geworden wanneer de concessies afliepen en de beheerderscontracten niet werden verlengd. In 2026 wordt een van de duurste tolwegen, de AP-68 tussen Bilbao en Zaragoza, tolvrij. Vervolgens volgt in 2029 de AP-6, die Castilië en León met Madrid verbindt. Daarnaast kunnen vanaf 4 november 2024 sommige weggebruikers in Catalonië ook gratis de drukke C-16 en C-32 snelwegen gebruiken.

In de afgelopen jaren zijn verschillende tolwegen gratis geworden. Zo werd het grootste deel van de AP-7, die van de Frans-Spaanse grens in Catalonië tot Alicante loopt, in 2021 helemaal tolvrij. Ook de AP-2, die de Catalaanse kust met Zaragoza in Aragón verbindt, is dat jaar gratis geworden. Eerder werden andere wegen, zoals de AP-4 en een gedeelte van de AP-7 in 2019, en de AP-1 in Castilië en León ook al tolvrij gemaakt.

Terwijl weggebruikers die gratis gebruik willen maken van de AP-68 nog moeten wachten tot november 2026 en die van de AP-6 zelfs tot 2029, kunnen de weggebruikers in Catalonië vanaf 4 november 2024 al gratis gebruikmaken van twee belangrijke tolwegen. Maar dat geldt niet voor iedereen helaas.

De Generalitat de Catalunya overweegt een maatregel om de tol op de snelwegen C-16, tussen Terrassa en Manresa, en C-32, tussen Sitges en El Vendrell, te schrappen. Hiermee wil de regionale overheid de mobiliteit verbeteren en zorgen voor meer gelijkheid in het gebied, door drukke wegen zoals de C-55, die nu vaak als gratis alternatief dient, te ontlasten.

Maar niet alle voertuigen die de tolwegen C-16 en C-32 gebruiken, zijn vanaf november vrijgesteld van tol. De Generalitat heeft laten weten dat de wegen gratis blijven voor wat zij beschouwen als “verplichte mobiliteit”. Dit geldt dus niet voor voertuigen die deze snelwegen maar af en toe gebruiken tijdens hun reis of uitstapje.

De gratis tolwegen zijn bedoeld voor dagelijkse ritten naar werk of school. Dit betekent dat mensen met lichte voertuigen, zoals auto’s of bestelwagens, die binnen 24 uur heen en weer rijden via dezelfde tolpoorten, van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) geen tol hoeven te betalen. IN weekenden moeten ze dus wel tol betalen.

Iedereen die dagelijks de C-16 of C-32 neemt voor werk of studie, moet zich eerst registreren om kosten te vermijden. Ze kunnen gebruikmaken van een flexibel betaalsysteem zoals Vía-T, of gratis apps zoals Satelise voor de C-16 of Awai voor de C-32. Op deze manier wordt hun regelmatig gebruik herkend volgens de afgesproken regels.

Ga naar de inhoud