CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (28)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (28)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (28)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

Yecla, een stad in de regio Murcia, iets landinwaarts gelegen tussen bergketens en het La Manchaplateau, waar velden van olijfbomen, granen en wijnranken hier en daar de omgeving sieren. Ook is het de plaats waar we een ontmoeting hebben geregeld met wat kenissen die in een recent verleden zijn geëmigreerd. We zijn ergens verre familie van elkaar, maar hoe het ook alweer precies in elkaar zit, lijk ik precies altijd te vergeten. Laat ons stellen dat de takjes van onze stambomen elkaar wel ergens lijken te raken.
Ook zullen we hier in Yecla van deze stop gebruikmaken om Grace – zo heet onze camper – even te trakteren op haar jaarlijkse beurt bij een officiële dealer, want zo lang zijn we ondertussen ook al aan het reizen.
Na de nodige begroetingen zitten we niet veel later in hun prachige villa omringd door olijfbomen, gezellig bij te praten naast een flesje ‘vino rosado’. Nu en dan passeren wat sepiakleurige familieportretten door onze handen uit een ver verleden. Er worden uiteraard ook plannen gesmeed voor de volgende dag en zo wordt er besloten om samen te gaan stappen.

Plaats van het gebeuren: ‘Monte Arabi’, waar wat de naam ook beweert, we niet één Arabier aan zullen treffen. Halverwege botsen we wel op de ‘cueva de la Horadada’ die nog steeds op dezelfde plaats ligt waar onze vrienden haar hadden verwacht. Dit heb je wel vaker met rotsen. Via een ruim gat in het dak van de rots kan je naar de hemel turen als bij een sterrenwacht bij donker. Donker is het echter niet, wel een stralende blauwe hemel met hier en daar een wit schapenwolkje bij een temperatuur van rond de vijfentwintig graden. Enkele uren later bevinden we ons in de gezellige Spaans-Belgische bar die hun zoon recent is beginnen uitbaten en pakken zo opnieuw de draad waar we die gisteren hadden laten liggen. Terug aan de fles en de bordjes tapas.
De volgende dag wordt er alweer afscheid genomen met de nodige knuffels, want Grace heeft er na haar servicebeurt alweer zin in net zoals wij.

Volgende stop, Valle de Ricote, een plaats waar de Moren niet ver weg zijn. Zijn naam, Ricote, doet wat denken aan het zachte Italiaanse kaasjes met zijn milde en zachtzoete smaak, maar meer ook niet. Als beschrijving wordt deze vallei op menig website vaak voorafgegaan met de tekst “Verrassend Murcia.” En terecht, want dit stukje grondgebied doet eerder denken aan een oase in Marokko in plaats van in het Spaanse Murcia. Toeval of niet, het waren precies die Moren die dit dorre landschap van heuvels en velden hebben weten om te toveren tot een prachtige oase in een haast semi-woestijn. Iets wat klinkt als een quasi onmogelijke opdracht, hebben ze wel degelijk tot een goed eind weten te brengen. Dankzij de aanplanting van vele eeuwenoude palmbomen, citrusbomen en fruitgaarden van diverse soorten, ontstond hier een stukje oase dat geïrigeerd wordt/werd door de nabijgelegen rivier, de Segura. Op deze rivier komen ook kayakkers aan hun trekken, maar evengoed mensen die het wat rustiger willen doen in één van de kuuroorden, vinden hier hun gading. Een steenworp verder vind je dan weer enkele natuurparken zoals ‘Sierra de Espuna’ en ‘Sierra de Pila’ waar het uiteraard heerlijk wandelen is. Wij doen nog even een lusvormige wandeling genaamd ‘la senda de Moriscos’ waar we een uurtje of twee voor dienen uit te trekken. Mooie plaatjes schieten doen we aan mirador ‘Alto de Bayna’ in het dorp Blanca. Na de middaglunch trekken we verder zuidwaarts en laten de toch wel mooie grootstad Murcia deze keer links liggen. Je hoeft namelijk niet alles twee of drie keer gezien te hebben in je leven, al helemaal niet in een land waar je járen voor dient uit te trekken om al dat moois te ontdekken. En dit is precies wat we zouden willen doen!

Wie interesse heeft in meer foto’s of meer verhalen over onze reis door Europa, kan terecht op onze Polarsteps via onderstaande link.

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud