Dit zijn de snelwegen in Spanje met de meeste berovingen en diefstallen

Dit zijn de snelwegen in Spanje met de meeste berovingen en diefstallen
Beeld: @mossos / X

Dit zijn de snelwegen in Spanje met de meeste berovingen en diefstallen

Spanje beschikt over een uitgebreid netwerk van meer dan 165.000 kilometer snelwegen en autowegen. Terwijl verkeersveiligheid en ongelukken vaak in de schijnwerpers staan, is er nog een minder prettige kant aan het rijden: de stijging van diefstallen op deze routes. Bestuurders voelen zich met name bij rustplaatsen en tankstations steeds minder veilig. Diefstal op snelwegen gebeurt vaker dan je zou denken. Maar wat is eigenlijk de snelweg waar de meeste berovingen in Spanje plaatsvinden?

De snelweg die de meeste diefstallen kent, is de AP-7 tussen Barcelona en La Junquera. Deze zeer drukke route, die zowel lokale als internationale bestuurders aantrekt, biedt opportunistische criminelen een ideale gelegenheid om toe te slaan. De tactiek die ze gebruiken, is vaak ingenieus en sluw. Diefstal gebeurt meestal wanneer een of meerdere dader(s) de bestuurder afleiden, terwijl een andere dader inbrak in het voertuig.

Daders gebruiken verschillende manieren om hun slachtoffers te misleiden. Soms doen ze alsof ze pech hebben met hun auto. Ze kunnen bijvoorbeeld midden op de weg stil blijven staan, waardoor andere bestuurders vaak stoppen om te helpen. Terwijl de automobilist zich richt op het zogenaamde noodgeval, heeft een andere dief snel de kans om waardevolle spullen te stelen.

Een andere strategie is om de chauffeur en passagiers af te leiden door te wijzen op een probleem met hun auto, zoals een lekke band of een remlicht dat zogenaamd kapot is. Terwijl een van de dieven hen bezighoudt, gaat zijn kompaan snel in de auto om tassen, telefoons en andere waardevolle spullen te stelen.

Het is heel belangrijk om altijd goed op te letten en je bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt. Een paar simpele voorzorgsmaatregelen kunnen echt een groot effect hebben. Bijvoorbeeld, parkeer niet zomaar in stille gebieden; ga voor plekken die goed verlicht en drukbezocht zijn. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen goed uit het zicht zijn in je auto. Door deze eenvoudige tips op te volgen, verklein je de kans op diefstal flink. 

Het is ook heel belangrijk om voorzichtig te zijn met vertrouwen. Dit wordt trouwens ook in het Engels en Frans weergegeven op de borden langs de wegen in Catalonië. Als je twijfelt, is het beter om niet in te gaan op iets, gewoon weg te rijden of direct de politie te bellen. Ze nemen deze soorten diefstallen echt serieus.

Niet alleen particuliere bestuurders worden het doelwit van dieven, ook vrachtwagens en transporteurs moeten extra voorzichtig zijn. Er zijn specifieke snelwegen waar de criminaliteit gericht is op vrachtvervoer. De AP-2, C-25, N-II en de eerder genoemde AP-7 vormen hotspots voor deze criminele activiteiten.

De AP-2 tussen Alfajarín bij Zaragoza en El Vendrell bij Tarragona is berucht om de frequente diefstallen die daar plaatsvinden. De constante beweging van vrachtwagens en de beperkte controle in sommige gebieden, maken het aantrekkelijk voor dieven om toe te slaan. Op deze routes zijn vrachtwagens vaak kwetsbaar omdat ze waardevolle lading transporteren, wat ze tot een doelwit maakt.

motorrijder 1
Automobilisten in Spanje moeten op de hoede zijn voor een nieuwe oplichting door motorrijders
In Spanje nemen oplichtingen gericht op autobezitters toe, onder andere de motorrijder-oplichting. Hierbij lokken oplichters bestuurders door hen te misleiden, raken betrokken in een opzettelijke botsing en maken valse claims. Vooral toeristen en oudere vrouwen zijn het slachtoffer.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud