Regionale overheid Balearen gaat toeristenbelasting verhogen in de zomer

Regionale overheid Balearen gaat toeristenbelasting verhogen in de zomer
Beeld: via canva.com

Regionale overheid Balearen gaat toeristenbelasting verhogen in de zomer

De recente mededeling van Marga Prohens, de regionale premier van de Balearen, over het verhogen van toeristenbelastingen (ecotasa) vanaf 2025 en het beperken van nieuwe vakantieverhuur, heeft voor flink wat discussie gezorgd. Deze acties zijn gericht op het verminderen van de druk op de lokale infrastructuur en het milieu.

Samen met Catalonië wordt er op de Balearen, waaronder Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, toeristenbelasting geheven. Deze belasting heet ecotasa en is simpelweg een extra bijdrage die toeristen moeten betalen wanneer ze verblijven in een toeristische accommodatie op een van de eilanden.

De toeristenbelasting varieert afhankelijk van het type accommodatie. In vijfsterrenhotels, vier-sleutel appartementen en andere niet-residentiële logies bedraagt deze belasting 4 euro per dag. Voor vier- en driesterrenhotels en drie-sleutel appartementen is dat 3 euro per dag. Voor andere verblijven geldt een tarief van 2 euro per dag, terwijl hostels slechts 1 euro per dag vragen.

Vanaf 2025 zullen de tarieven echter stijgen, meldt regionale premier Marga Prohens. Ze heeft alleen nog niet specifiek aangegeven met hoeveel deze verhogingen zullen zijn. Het is wel duidelijk dat dit alleen geldt voor de maanden juni, juli en augustus, het hoogseizoen. In de laagseizoenen, in december, januari en februari, gaat de toeristenbelasting omlaag, maar ook hier is nog niet bekendgemaakt met welk bedrag. Verder is er geen informatie gegeven over de overige maanden. Er wordt ook gekeken naar een manier zodat de inwoners van de eilanden deze ecotasa-belasting kunnen aftrekken.

De toekomstige stijging van de toeristenbelasting is niet alleen financieel, maar ook strategisch om milieudruk en impact op lokale gemeenschappen te verminderen. Toerisme biedt inkomsten, maar een ongecontroleerde groei van bezoekers kan leiden tot vervuiling, verkeersdrukte en stijgende levensonderhoudskosten voor inwoners.

De regionale overheid hoopt met een belastingverhoging extra geld te verzamelen voor milieubehoud en infrastructuur, en ook de toeristische stroom te reguleren. Dit kan leiden tot meer focus op duurzaam toerisme, waardoor de natuur en cultuur van de eilanden minder worden belast.

Een andere maatregel die de regionale overheid op de Balearen gaat invoeren, is het verbod op nieuwe toeristische verhuurplaatsen in meergezinswoningen zodra het moratorium wordt opgeheven en de eilandsraden hun maximale aantallen bepalen. Dit geldt momenteel alleen voor de stad Palma, maar zal binnenkort voor het hele eiland van toepassing zijn. Het is goed om te weten dat dit verbod geen effect heeft op de reeds bestaande toeristische woningen, maar slechts op het aanvragen van nieuwe plaatsen.

Ga naar de inhoud