Is Spanje diervriendelijk genoeg voor Wereld Dierendag?

Is Spanje diervriendelijk genoeg voor Wereld Dierendag?
Beeld: ai-beeld / redactie

Is Spanje diervriendelijk genoeg voor Wereld Dierendag?

In Spanje vieren we op 4 oktober ook Wereld Dierendag (Día mundial de los animales), net zoals in veel andere landen. Maar het is goed om stil te staan bij de vraag: verdienen Spanje en de Spanjaarden wel een feest om onze dieren te eren? Terwijl er nog steeds stieren in de arena’s worstelen voor plezier en elk jaar tienduizenden honden en katten worden achtergelaten, zijn er gelukkig ook veel Spanjaarden die dol op dieren zijn en zich verzetten tegen elk soort misbruik of verwaarlozing.

Spanje heeft misschien niet altijd de reputatie als een dierenliefhebbend land, maar dat beeld klopt niet helemaal. Veel buitenlanders denken dat alle Spanjaarden stierenvechten leuk vinden en elke zondag naar de arena gaan, of dat iedere Spanjaard zijn hond of kat achterlaat met een lus aan een boom voor een vakantie. Gelukkig zijn er meer Spanjaarden die liefdevol met hun huisdieren omgaan en dit stereotype niet weerspiegelen.

Steeds meer Spanjaarden hebben hart voor dieren en delen de liefde voor onze viervoeters. Veel mensen zijn tegen stierenvechten en zijn actief betrokken bij het helpen van de vele kennels en asiels als vrijwilliger. Honden en katten worden steeds meer als gezinsleden gezien. De dierenspeciaalzaken en dierenartsen hebben het druk, wat laat zien dat mensen graag tijd en geld besteden aan hun huisdieren.

De Spaanse politici beginnen steeds meer te investeren in het welzijn van dieren en zetten zich in om hen te beschermen. Hoewel veel mensen vinden dat er nog meer gedaan kan worden, hebben processen nu eenmaal tijd nodig. Op 29 september 2023 ging de nieuwe dierenwelzijnswet van start, die vooral huisdieren ten goede komt. Dit is een geweldige stap voorwaarts!

De gevangenisstraffen voor het mishandelen en/of verwaarlozen van dieren zijn gelukkig veel strenger geworden, maar het komt nog steeds niet vaak voor dat er echt iemand wordt veroordeeld. In Spanje hebben de politie en de Guardia Civil speciale agenten die zich met veel liefde bezighouden met dierenmishandeling en aanverwante zaken.

Politieke partij

Sinds 2003 heeft Spanje ook een partij voor de dieren, PACMA of Partido Animalista Con el Medio Ambiente. Deze partij heeft weliswaar landelijk gezien in het Spaanse Parlement nog niet veel in te brengen (maar dat gebeurde in Nederland ook niet van de ene op de andere dag) maar heeft wel een vertegenwoordiging in de Spaanse Senaat. Ook regionaal en provinciaal gezien heeft PACMA steeds meer volksvertegenwoordiging en op sommige momenten was de inbreng van PACMA erg belangrijk.

Samen met de dierenrechtenactivisten wist PACMA het gruwelijke Toro de la Vega stieren-dood-steek-feest te stoppen en is dat sinds dit jaar niet meer toegestaan. PACMA is als politieke partij groeiende al is er nog een lange weg te gaan voordat ze grote invloed zal krijgen in de Spaanse politiek.

Jagen

In Spanje is jagen, net zoals in Nederland en België, nog steeds een populaire activiteit, en vaak wordt dit met een trouwe viervoeter gedaan. Deze honden zijn belangrijk voor de jagers, maar ze krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen. Tragisch genoeg gebeurt het soms dat oudere honden, of honden die niet meer aan de verwachtingen voldoen, alleen worden gelaten in de natuur. Gelukkig zijn er veel mensen die zich inzetten voor het welzijn van deze dieren. Jagen is in Spanje een activiteit met een lange traditie en er zijn vele bekende en invloedrijke mensen die deze passie delen.

Dus … diervriendelijk?

Zoals hierboven te lezen is, zijn er nog veel stappen te zetten voordat Spanje een echt diervriendelijk land kan worden, maar het is fijn om te zien dat er veranderingen plaatsvinden. De Spanjaarden beginnen steeds meer afkeer te krijgen van stierenvechten en het slecht behandelen van dieren in het algemeen.

Ga naar de inhoud