Mercadona, Carrefour, Lidl: zo ging het met de prijzen na de btw-daling in Spanje

Mercadona, Carrefour, Lidl: zo ging het met de prijzen na de btw-daling in Spanje
Beeld: via canva.com

Mercadona, Carrefour, Lidl: zo ging het met de prijzen na de btw-daling in Spanje

Na het tijdelijk intrekken van de btw op basisvoedingsmiddelen gedurende 1,5 jaar, is deze week de belasting opnieuw geïmplementeerd. De consument ervaart deze prijsschommelingen duidelijk in zijn uitgaven. Wat is de huidige impact op de grootste supermarktketens?

Goed 1,5 jaar geleden besliste de Spaanse overheid de btw (belasting op toegevoegde waarde, IVA in Spanje) voor bepaalde basisvoedingsmiddelen even op te heffen om de bevolking te steunen. Op 1 oktober 2024 kwam echter een eind aan die uitzonderingsmaatregel.

Sommige supermarktketens rekenen het verschil meteen door naar de klant, andere nemen zelf een beetje marge en maken wat meer verlies. Bij de meeste gaat het om een combo van beide. Alleen supermarktketen Alcampo heeft voorlopig haar prijzen precies gelaten zoals ze waren.

De krant El Confidencial maakte de vergelijking voor 11 producten die in de categorie thuishoorden: olijfolie, volle melk, brood, een dozijn eieren, gewone kaas, bananen, aardappelen, rode paprika, bloem, macaroni en zonnebloemolie. De studie kwam er bij de huismerken van Mercadona, Carrefour, Lidl, Eroski, DIA en Alcampo.

Alcampo: De artikelen werden slechts 0,1 % duurder. Het valt af te wachten wat er de komende weken gebeurt, maar voorlopig houdt de Franse keten alles bij het oude.

Mercadona: Hier werden de producten in het mandje gemiddeld 1,95% duurder. Dat is ongeveer precies de 2% btw die weer op die producten geheven wordt. De terugkeer is trouwens gradueel. Pas tegen 2025 zal op alle basisgoederen weer dezelfde IVA staan.

Dia: Ook hier ging het om 1,95%. Dat lijkt misschien weinig, maar op een grote totaalaankoop maakt het toch al snel een paar Euro’s verschil. Bij DIA bleven enkel de bananen even duur.

Carrefour: Hier werden zowel de bananen als de aardappelen voorlopig gespaard. Ook de olijfolie wordt ingezet als stunt om de stijgende prijzen van de afgelopen maanden niet nog erger te maken. In totaal werden de producten 1,1 % duurder.

Lidl: In Lidl ging het om een stijging van 1,45%. De bananen werden als enige goedkoper in plaats van duurder.

Eroski: Ook bij Eroski gaat het om 1,5%.

Over het algemeen zijn de basisproducten bij alle ketens de goedkoopste artikelen. Daarom is deze revisie nog niet van zo een grote impact. Goed nieuws voor een consument die al een tijdje dieper en dieper in zijn of haar buidel moet tasten.

Ga naar de inhoud