Natuurspektakel van meer dan 105.000 kraanvogels in Aragón

Natuurspektakel van meer dan 105.000 kraanvogels in Aragón
Beeld: via canva.com

Natuurspektakel van meer dan 105.000 kraanvogels in Aragón

Het Natuurreservaat van het Gallocanta-meer tussen de provincie Teruel en Zaragoza in Aragón is klaar om duizenden kraanvogels (Spaans: grullas) uit Noord-Europa te verwelkomen, te observeren en te bestuderen met geleide rondleidingen in de komende maanden.

Deze majestueuze vogels komen uit het noorden van Europa en kiezen de Laguna de Gallocanta als hun tussenstop tijdens hun lange migratie naar warmere gebieden. Wanneer de winter zijn intrede doet en de dagen korter worden, verzamelen duizenden kraanvogels zich in deze unieke wetland omgeving om uit te rusten en voedsel te zoeken voordat ze hun reis voortzetten.

Het departement van Milieu en Toerisme van de regionale overheid van Aragón heeft recent met enthousiasme aangekondigd dat de laguna van Gallocanta zich klaarmaakt voor de komst van meer dan 104.000 kraanvogels. Van oktober tot december verzamelen deze prachtige vogels zich hier, wat het gebied een geweldige bestemming maakt als veilige haven tijdens hun migratie.

De migratie van kraanvogels is een fascinerend fenomeen dat vaak duizenden kilometers beslaat. Ze vliegen van hun broedplaatsen in het noorden van Europa naar het zuiden, op zoek naar warme plekken om de koude wintermaanden door te komen. Dit trekgedrag is niet alleen vanwege de seizoensveranderingen in temperatuur, maar ook doordat ze op zoek zijn naar voldoende voedsel.

Tijdens hun reis maken kraanvogels halte in verschillende wetlands, zoals de Laguna de Gallocanta, waar ze kunnen uitrusten en voorraden aanvullen. Deze Laguna heeft een rijk aanbod aan voedsel, zoals zaden, granen en ongewervelden, die belangrijk zijn voor de vogels om weer verder te kunnen vliegen.

De migratie van kraanvogels is een prachtig gezicht. Ze vliegen in V-vormige groepjes door de lucht, wat niet alleen energiezuinig is, maar ook een schitterend spektakel biedt voor de mensen die het bekijken. De geluiden die ze maken tijdens hun vlucht met krachtige kreten en geklaag, geven nog een extra dimensie aan deze bijzondere ervaring.

Bezoekers krijgen de kans om dit indrukwekkende schouwspel van dichtbij mee te maken door deel te nemen aan de rondleidingen die het Interpretatiecentrum van de Natuurlijke Reserve van de Laguna van Gallocanta aanbiedt.

Tijdens deze rondleidingen kunnen ze niet alleen de kraanvogels van dichtbij bekijken, maar ook meer leren over hun gedrag, migratie en het belang van het behoud van hun leefgebied. De mix van natuurervaring en educatie maakt een bezoek aan Gallocanta extra waardevol.

Ga naar de inhoud