De omstreden wereld van het jachttoerisme in Spanje

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Veel mensen weten het wellicht niet maar in de wereld van de jagers staat Spanje binnen Europa bekend als een van de beste jacht landen en staat het niet ver weg van landen in Afrika. Het is dus ook niet vreemd dat Spanje een van de aantrekkelijkste landen is wat betreft het jachttoerisme waarbij jaarlijks miljarden euro’s worden omgezet, meer dan 54.000 mensen een baan hebben maar ook dat er miljoenen dieren worden afgeschoten … voor plezier.

Terwijl het jagen in Europa en ook Spanje steeds meer bekritiseerd wordt heeft er de afgelopen vier jaar toch een flinke stijging plaatsgevonden in het jachttoerisme in Spanje van meer dan 40%. Spanje blijkt een van de belangrijkste en grootste jacht bestemmingen ter wereld te zijn. Net zoals in Afrika en Groot Brittannië kan er in Spanje dus nog steeds naar hartenlust gejaagd worden waarbij deze vorm van toerisme voor de landelijke gebieden vaak een belangrijke bron van inkomsten is.

Politiek

Volgens de Oficina Nacional de la Caza zijn er meer dan 54.000 mensen werkzaam in de jachtsector die dankzij onder andere het jachttoerisme werk hebben. Zoals altijd in gecompliceerde gevallen gooit men met cijfers van arbeiders die uiteraard hun werk zouden verliezen mocht er een verbod komen op het jagen in Spanje, iets wat er overigens voorlopig nog lang niet aan zit te komen. De reden voor het uitblijven van een verbod op de jacht in Spanje is heel simpel: de politici en het Koningshuis doen ook aan jagen dus … dat verbied je niet zomaar.

Daarnaast meent de sector dat er alleen al in 2018 voor tenminste 5 miljard euro is omgezet in het jachttoerisme. Dus, er zijn duizenden mensen die dankzij de sport van dieren doodschieten een baan hebben en er komt veel geld binnen. Ook meent de Nationale Spaanse Jagersbond dat dankzij het jachttoerisme de landelijke gebieden op veel plaatsen kunnen overleven.

Daarbij moet ook gezegd worden dat de jacht soms noodzaak is aangezien er bijvoorbeeld steeds meer wilde zwijnen zijn. Maar toeristen komen meestal niet naar Spanje om de verhouding in de natuur te verbeteren maar om tegen betaling dieren dood te schieten als sport.

Hete adem

De jagers voelen wel de hete adem in hun nek omdat er in het land steeds meer verzet komt tegen het jagen in het algemeen, de jagers die potentieel gevaarlijk zouden kunnen zijn zoals in 2017 in Lleida waar een jager twee agenten doodschoot en de politiek die het liefst de jacht als iets cultureels wil laten vastleggen om deze vorm van “sport” te beschermen. Uiteraard zijn dat uitzonderingen maar de tegenstanders grijpen alles aan om de jachtwereld zwart te maken.

Ook komt er steeds meer verzet tegen het jagen met honden zoals de galgo’s en podenco’s die door de jagers vaak (niet altijd) slecht behandeld worden, in de steek worden gelaten of nog erger gewoonweg vermoord. Het zijn daarbij niet alleen de Spanjaarden die klagen maar ook steeds meer de internationale gemeenschap en Europese politici.

Einde?

Hoe dan ook, voorlopig zal er nog geen einde aan het jagen komen wat slecht nieuws is voor de miljoenen dieren die jaarlijks vanwege een “sport” of “hobby” en dus niet uit noodzaak vermoord worden maar goed nieuws voor diegene die van de jacht leeft. Het leed is ook nog niet voorbij voor de duizenden honden die of in de steek worden gelaten of vermoord worden door hun baasjes omdat ze “niet goed genoeg” meer zijn.

Daarnaast kan men de vraag stellen, is het leven van de mensen in gevaar? Vorig jaar werden er twee agenten vermoord door een jager in Lleida en kort daarna werden er twee honden van een argeloze wandelaar doodgeschoten omdat een jager zich verveelde. Nog niet zo lang geleden overleed ook een vierjarig kind tijdens het jagen toen deze per ongeluk geraakt werd door een kogel. Maar dit zijn losstaande feiten.

Toekomst

Feit is echter dat Spanje steeds populairder lijkt te worden voor jagers waarbij het toerisme de laatste vier jaar met 40% is toegenomen. Er komen dus jaarlijks duizenden jagers naar Spanje waarbij ook de Spaanse jagers door het hele land reizen om op wild te jagen.

De politiek in Spanje houdt zich rustig en wil de jagers niet in het harnas jagen waarbij het erop lijkt dat de enige partij die zich verzet tegen de jacht de Partij voor de Dieren is, deze is helaas landelijk gezien niet groot genoeg om veel invloed te kunnen uitoefenen.

Maar met de opkomst van de extreemrechtse partij VOX die het jagen juist beter wil beschermen (net zoals het stierenvechten) en de Partido Popular en eigenlijk ook de Ciudadanos partij die hand in hand Andalusië regeren, is een einde aan de jacht in Spanje waarschijnlijk nog ver te zoeken.

Ondertussen zullen ook dit jaar weer meer dan 80 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje gaan komen waarbij er dus ook een paar miljoen jagers zijn die niet voor de zon, strand, cultuur en gastronomie naar Spanje komen maar voor het opjagen en doodschieten van in het wild levende dieren.