Ken jij de beste Spaanse wijnen van 2024 al?

Ken jij de beste Spaanse wijnen van 2024 al?
Beeld: ai-beeld / redactie

Ken jij de beste Spaanse wijnen van 2024 al?

Recent heeft het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel de prestigieuze Alimentos de España 2024 prijzen uitgereikt aan de beste wijnen van het jaar. Deze erkenning benadrukt niet alleen de kwaliteit van de wijnen, maar ook de toewijding van de Spaanse wijnproducenten aan vakmanschap en duurzaamheid. Als jij een echte wijnliefhebber of kenner bent, ken je de onderstaande Spaanse wijnen ongetwijfeld … zo niet dan kan het ontdekken beginnen!

De beste wijnen van Spanje zijn een weerspiegeling van de diversiteit en rijkdom van de Spaanse wijncultuur. Van robuuste rode wijnen tot frisse witte en sprankelende variëteiten, elke wijn vertelt een verhaal dat verbonden is met zijn oorsprong en de mensen die hem maken.

Dit jaar zijn er vijf verschillende categorieën waarin de beste wijnen zijn bekroond: tinto (rood), blanco (wit), rosado (rosé), espumoso (sprankelend) en vino de licor (likeurwijn). Elke winnaar is afkomstig van een bodega die onder een beschermde oorsprongsbenaming valt, wat de kwaliteit en traceerbaarheid van de producten garandeert.

Vino Tinto: Pago de los Capellanes

De winnaar in de categorie Vino Tinto is “Un sueño en las alturas 2020” van Bodega Pago de los Capellanes, gelegen in de Ribera del Duero. Dit familiebedrijf legt de nadruk op kwaliteitswijnen en de unieke kenmerken van hooggelegen wijngaarden. Hun wijnen worden gekenmerkt door een elegante tempranillo-druif, die een krachtige en minerale smaak biedt. De combinatie van de hoogte en de oude wijngaarden zorgt voor een wijn met een sterke persoonlijkheid.

Vino Blanco: Guitián Fermentado en Barrica

In de categorie Vino Blanco won “Guitián Fermentado en Barrica 2022”, geproduceerd door Bodegas la Tapada in Valdeorras. Deze bodega is pionier in het herstel van de godello-druif en heeft een sterke band met de lokale geschiedenis. De winnende wijn is complex en elegant, met een lange afdronk en een aromatisch profiel dat citrusvruchten en florale tonen omvat.

Vino Rosado: Salgüero Rosado

De rosé-wijn “Salgüero Rosado 2019” van Real Sitio de Ventosilla, ook uit de Ribera del Duero, viel in de prijzen. Deze wijn heeft een intense kleur en een smaakprofiel dat rijpe vruchten en specerijen combineert. De bodega streeft naar ecologische productie en investeert in onderzoek en ontwikkeling om innovatieve technieken te implementeren.

Vino Espumoso: Codorniu Ars Collecta

Codorniu, een van de oudste wijnhuizen van Spanje, won met “Ars Collecta Blanc de Noirs Reserva 2019” in de categorie Vino Espumoso. Deze cava is gemaakt van pinot noir, xarello en trepat druiven en biedt een verfijnde en fruitige smaak. Codorniu staat bekend als de pionier van cava-productie en blijft innoveren binnen de sector.

Vino de Licor: Amontillado Añada 1975

De prijs voor Vino de Licor ging naar “Amontillado Añada 1975” van González Byass, een gerenommeerd wijnhuis uit Jerez. Deze amontillado heeft een unieke complexiteit en is met zorg vervaardigd, met slechts 2000 flessen beschikbaar. Het biedt een delicate balans tussen noten van gedroogd fruit en een lichte oxidatieve toets, waardoor het een uitzonderlijke keuze is voor liefhebbers van versterkte wijnen.

Belangrijkste Spaanse wijnregio’s

Er zijn verschillende wijnregio’s in Spanje die internationaal erkend zijn voor hun kwaliteit en traditie. Elke regio heeft zijn eigen microklimaat en bodemtype, wat bijdraagt aan de unieke eigenschappen van de wijnen.

La rioja is misschien wel de meest bekende wijnregio van Spanje. Het staat vooral bekend om zijn rode wijnen, die vaak een blend zijn van tempranillo, garnacha en andere druiven. De wijnen uit deze regio hebben een uitstekende reputatie vanwege hun complexiteit en verouderingspotentieel.

Ribera del Duero in Castilië en León is een andere prominente wijnregio die wereldwijd wordt geprezen. De wijnen hier zijn meestal gemaakt van de tempranillo-druif, die zich uitstekend aanpast aan de hoge ligging en de extreme temperatuurverschillen. De regio produceert krachtige en gestructureerde wijnen die perfect zijn voor langdurige veroudering.

Penedés is de Catalaanse regio waar de Spaanse mousserende wijn Cava vandaan komt. De traditionele methode van productie, vergelijkbaar met die van champagne, zorgt voor een verfijnde en sprankelende wijn. Cava is veelzijdig en kan zowel droog als zoet zijn, afhankelijk van de gebruikte druiven en de productiemethode.

Jerez, of Sherry, is beroemd om zijn versterkte wijnen die variëren van droog tot zoet. De unieke productiemethoden en het klimaat van de regio dragen bij aan de complexiteit van deze wijnen. Amontillado, fino en oloroso zijn enkele van de populairste stijlen die wereldwijd geliefd zijn.