In welke regio besteden de Spanjaarden het meeste geld aan de horeca?

In welke regio besteden de Spanjaarden het meeste geld aan de horeca?
Beeld: via canva.com

In welke regio besteden de Spanjaarden het meeste geld aan de horeca?

Spanje staat bekend om zijn levendige eetcultuur en gezellige bars. Het is een land waar mensen graag samenkomen om te genieten van lekker eten en drinken. Maar hoeveel geven Spanjaarden eigenlijk uit aan horeca? En zijn er verschillen tussen de verschillende regio’s?

Baskenland staat bekend om zijn rijke culinaire traditie. De regio heeft een sterke gastronomische identiteit die diep geworteld is in de lokale cultuur. Dit uit zich niet alleen in de kwaliteit van de gerechten, maar ook in de frequentie waarmee mensen uit eten gaan.

Economische factoren spelen ook een rol in de hoge horeca-uitgaven in Baskenland. De regio is welvarend met een hoog gemiddeld inkomen per persoon. De hogere inkomens van de Basken zorgen voor meer uitgaven aan luxe, zoals horeca. Hierdoor kunnen restaurants en bars hogere prijzen vragen, wat leidt tot hogere gemiddelde bestedingen.

Volgens de gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE zijn er duidelijke verschillen in horeca-uitgaven tussen de Spaanse regio’s. Na Baskenland, dat met € 1.751,98 per persoon per jaar aan kop gaat, volgen La Rioja (€ 1.728,33), Madrid (€ 1.532,25), Navarra (€ 1.519,77) en Aragón (€ 1.494,12).

De top 5 toont een interessant patroon, want behalve Madrid zijn het allemaal noordelijke regio’s. Dit wijst op een mogelijk cultureel of klimatologisch aspect in de uitgavenpatronen. Het koelere klimaat in het noorden van Spanje kan leiden tot meer indoor-activiteiten zoals uit eten gaan.

Madrid, als hoofdstad en economisch centrum van het land, vormt een uitzondering. De hoge uitgaven hier zijn waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van hoge inkomens, een grote zakelijke sector en een levendig uitgaansleven.

In het middensegment vinden we regio’s als de Valencia regio (€ 1.441,1), Asturië (€ 1.455), en Andalusië (€ 1.359,89). Deze regio’s vertonen uitgavenpatronen die dichter bij het landelijk gemiddelde liggen. Aan de onderkant van de lijst vinden we regio’s als Castilla-La Mancha (€ 1.076,16), Extremadura (€ 1.082,01) en als hekkensluiter de Canarische Eilanden (€ 972,49).

Ga naar de inhoud