SpanjeRecept: Poke Bowl Dag met een Spaanse paella-poke-versie

SpanjeRecepten: Poke Bowl Dag met een Spaanse paella-poke-versie
Beeld: ai-beeld / redactie

SpanjeRecept: Poke Bowl Dag met een Spaanse paella-poke-versie

28 september is de internationale Poke Bowl Dag, een dag waarop we de veelzijdigheid en frisse smaken van dit populaire gerecht vieren. Traditioneel is een poke afkomstig uit Hawaï, maar met ons SpanjeRecept geven we de poke een Spaanse twist, door Spaanse ingrediënten toe te voegen die zorgen voor een unieke smaakbeleving.

Poke (uitgesproken als “poh-keh”) is een traditioneel Hawaiiaans gerecht dat bestaat uit in blokjes gesneden rauwe vis, meestal tonijn of zalm, gemarineerd in een mix van sojasaus, sesamolie, en andere smaakmakers zoals ui, zeewier, en chilipeper. Het woord “poke” betekent “snijden” of “in stukken hakken” in het Hawaïaans, wat verwijst naar de manier waarop de vis wordt bereid.

Poke wordt vaak geserveerd in een kom, waarbij de vis wordt gecombineerd met rijst, groenten, en diverse toppings zoals avocado, edamame, zeewier en sesamzaadjes. Hoewel het van oorsprong een simpel gerecht was dat door vissers werd gegeten, heeft poke in de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en is het wereldwijd een trend geworden. 

Tegenwoordig zijn er allerlei variaties van poke bowls, waarbij verschillende soorten vis, groenten en sauzen worden gebruikt om unieke smaken te creëren. Het is een lichte, gezonde en veelzijdige maaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren.

Onze SpanjeRecepten versie van een poke bowl is geïnspireerd op de klassieke Spaanse paella, maar dan in een frisse, moderne bowl-variant. Deze “Mini Paella Poke” combineert de smaken van zeevruchten, saffraan en groenten, maar is lichter en sneller te bereiden dan een traditionele paella. Perfect voor een smakelijke twist op poke!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 g paellarijst (bomba of arboriorijst)
  • 300 ml visbouillon (of kippenbouillon)
  • 100 g garnalen, schoongemaakt en gepeld
  • 100 g mosselen, schoongemaakt
  • 1 kleine rode paprika, in blokjes
  • 1 tomaat, fijngehakt
  • 50 g doperwten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • 1/4 theelepel saffraan (of een paar saffraandraadjes)
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 schijfje citroen per kom voor garnering
  • Verse peterselie, fijngehakt

Bereiding:

  1. Rijst koken: Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en rode paprika toe en bak 2-3 minuten tot de paprika zacht is. Voeg de paella rijst, saffraan en gerookt paprikapoeder toe, en roer goed door.
  2. Bouillon toevoegen: Giet de bouillon bij de rijst en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst ongeveer 15-20 minuten sudderen, totdat het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Voeg de doperwten en tomaten toe in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
  3. Garnalen en mosselen bereiden: Terwijl de rijst kookt, verwarm je een aparte koekenpan op middelhoog vuur met een klein beetje olijfolie. Bak de garnalen 2-3 minuten aan elke kant tot ze roze en gaar zijn. Voeg de mosselen toe aan de pan en dek af. Kook totdat de mosselen open zijn (ongeveer 5 minuten). Gooi alle mosselen die niet open zijn weg.
  4. Poke bowl samenstellen: Verdeel de paella rijst over twee kommen. Leg de garnalen en mosselen er bovenop. Voeg eventueel extra doperwten of tomaat toe voor kleur.
  5. Garneren: Bestrooi met verse peterselie en serveer met een schijfje citroen.
  6. Serveer en geniet: Deze paella-achtige poke bowl is een verrassende manier om de klassieke smaken van de Spaanse keuken te combineren met de moderne poke bowl trend!

Deze mini paella poke bowl is een perfecte balans tussen een snelle maaltijd en de hartige, rijke smaken van een traditionele paella. Een zomerse, frisse variant voor als je zin hebt in iets lichts maar toch vol smaak! 

De redactie van SpanjeVandaag heeft deze poke-versie niet zelf geprobeerd en bedacht, maar we hebben het recept en bereidingswijze gevonden op Spaanse websites.

Ga naar de inhoud