Verkoop van bereide maaltijden vervijfvoudigd in Spanje

Verkoop van bereide maaltijden vervijfvoudigd in Spanje
Beeld: via canva.com

Verkoop van bereide maaltijden vervijfvoudigd in Spanje

De afgelopen twee decennia hebben bereide maaltijden een ongekende groei doorgemaakt in Spanje. Deze trend weerspiegelt niet alleen veranderende eetgewoonten, maar ook een transformatie in de Spaanse levensstijl en consumptiepatronen. Sinds 2004 zijn de verkopen van de “platos preperados” in Spanje vervijfvoudigd met een stijging van 515%.

In 2004 consumeerden Spanjaarden gemiddeld 2,7 kilo per persoon. Sindsdien is dit aantal gestegen naar 16,6 kilo per jaar. Dit blijkt uit gegevens van het Consumptiepanel Voedsel van het ministerie van Volksgezondheid, Landbouw, Visserij en Voedsel tot maart 2024.

De belangrijkste consumenten van bereide maaltijden in Spanje zijn volwassenen van 50 jaar en ouder. Deze groep verbruikt gemiddeld 17,34 kilogram per persoon per jaar, wat boven het nationale gemiddelde ligt. Dit wijst op een interessante trend: gemak en snelheid worden niet alleen gewaardeerd door jongere generaties.

Gezinnen met kinderen zijn een essentiële doelgroep. Door drukke agenda’s en beperkte tijd om uitgebreid te koken, kiezen veel ouders voor kant-en-klare maaltijden die zowel gezond als tijdbesparend zijn.

De populairste bereide maaltijden in Spanje zijn soepen, pizza’s, diepvriesmaaltijden, geconserveerde maaltijden, Spaanse tortilla’s uit de koeling en verse pasta.

Volgens de gegevens zijn in 2023 Catalonië, Andalusië en de Madrid regio de actiefste autonome regio’s op het gebied van de aanschaf van bereide maaltijden. Hun marktvolume ligt boven het gemiddelde. Daarnaast zijn de Catalanen de grootste verbruikers per hoofd van de bevolking op het volledige schiereiland, met een consumptie van 21 kilo. Madrid volgt hierop met een consumptie van 18 kilo.