Op de Canarische Eilanden zijn naast de gele en rode ook blauwe bananen te vinden

Op de Canarische Eilanden zijn naast de gele en rode ook blauwe bananen te vinden
Beeld: el economista / web

Op de Canarische Eilanden zijn naast de gele en rode ook blauwe bananen te vinden

Natuurlijk kent iedereen de gewone gele banaan en de rode banaan wint ook aan populariteit. Maar wist je dat er ook blauwe bananen zijn? De “plátano azul” heeft een bijzondere blauwe schil, wat niet te maken heeft met genetische modificatie, ondanks wat sommige verhalen op internet zeggen. Deze blauwe banaan wordt al gekweekt op de Canarische Eilanden en is erg geliefd, vooral bij kinderen daar en mensen die willen afvallen.

Van binnen lijkt de kleur op die van andere bananen, maar hij is iets witter. Producenten zeggen dat hij naar vanille smaakt en hij wordt naast de klassieke variëteit van de Canarische Eilanden ook gekweekt samen met de rode banaan. Deze laatste is een variant van buiten Spanje, maar wordt al veertig jaar op de Canarische Eilanden geproduceerd. Hij heeft een paarse schil en roze vruchtvlees, met een subtiele frambozensmaak.

Rode bananen zijn niet erg bekend op het vasteland, maar wel op de Canarische Eilanden, waar ze al 40 jaar worden verbouwd. De nieuwe blauwe bananen zijn echter nog vrij onbekend; ze arriveerden in 2021 op de Canarische Eilanden dankzij Eduardo León, de eerste producent van blauwe bananen in de Spaanse archipel.

León teelt deze variëteit op zijn boerderij in het zuiden van Tenerife en begon met 80 planten die inmiddels vruchten dragen. Zijn blauwe bananen worden al verkocht in lokale winkels en zouden binnenkort ook naar het Spaanse vasteland kunnen komen, hoewel ze ook online verkrijgbaar zijn.

De blauwe bananen behoren tot een Aziatische soort, bekend als Musa Blue Java. Ze zijn wijdverspreid in de Filipijnen en Indonesië, maar ook duizenden kilometers verderop in de Stille Oceaan, in Hawaï, of in Midden-Amerika.

De blauwe bananen hebben echter een trucje, want hun schil is inderdaad blauw, maar alleen voordat de banaan rijp is. Zodra hij rijp is, wordt hij geel, net als andere bananen. Bovendien hebben ze een fluweelachtige textuur.

Net als de rode banaan worden ook aan de blauwe banaan gezondheidsvoordelen toegeschreven; enthousiastelingen beweren dat hij ideaal is om af te vallen. Het kweken ervan is echter wat lastiger, omdat de plant gevoeliger is dan de gewone banaan en sterk beïnvloed wordt door de wind.

Blauwe bananen zijn iets korter dan de Canarische bananen, maar het grootste verschil zit in de prijs. Een kilo bananen uit Midden-Amerika kost in Spanje slechts 1 euro, terwijl de gewone Canarische bananen ongeveer 2 euro kosten. Blauwe bananen liggen rond de 4 euro per kilo. Alcampo begon in december 2023 met de verkoop van de blauwe banaan in zijn winkels op de Canarische Eilanden voor een prijs van 3,99 euro per kilo.

platanos
De crisis van de bananenproductie op de Canarische Eilanden
De unieke Europese bananenproductie op de Canarische Eilanden bevindt zich momenteel in een crisis, gekenmerkt door prijsdalingen, overproductie en toenemende concurrentie van geïmporteerde bananen. De telers staan voor enorme uitdagingen en moeten miljoenen kilo’s Spaanse bananen vernietigen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud