SpanjeRecept: flan van kastanjes, het perfecte Spaanse herfstdessert

SpanjeRecept: flan van kastanjes, het perfecte Spaanse herfstdessert
Beeld: ai-beeld / redactie

SpanjeRecept: flan van kastanjes, het perfecte Spaanse herfstdessert

Flan is een van die klassieke desserts die meteen doet denken aan Spanje. Het is een zijdezachte pudding met een romige textuur, gegarneerd met een rijke laag karamel. Traditioneel wordt flan gemaakt met simpele ingrediënten zoals melk, eieren, suiker en vanille, maar dit keer nemen we met ons SpanjeRecept een herfstige draai door kastanjes toe te voegen, een nootachtige delicatesse die perfect past bij het seizoen.

Flan, ook wel bekend als crème karamel, is een eeuwenoud dessert dat zijn oorsprong vindt in de Romeinse tijd, maar het is in Spanje dat het echt populair werd. Het is een eenvoudig en elegant dessert dat het hele jaar door wordt genoten. Maar tijdens de herfst, wanneer kastanjes in overvloed zijn, komt de flan tot leven met de toevoeging van deze warme, aardse smaak.

De herfst brengt een overvloed aan seizoensproducten, en kastanjes staan hierbij centraal in Spanje. Ze worden vaak geroosterd en verkocht op straat, maar ze zijn ook perfect om in gerechten te verwerken. Kastanjes hebben een rijke, zoete en nootachtige smaak die perfect samengaat met de romigheid van een flan. Deze combinatie maakt flan van kastanjes het ideale comfortfood voor de koelere maanden.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 gram gepelde kastanjes (vers of vacuümverpakt)
  • 400 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram suiker (voor de flan)
  • 75 gram suiker (voor de karamel)
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Bereid de kastanjes: Als je verse kastanjes gebruikt, maak dan een inkeping in de schil en kook ze 10-15 minuten. Pel ze en zet apart. Als je vacuümverpakte kastanjes gebruikt, kun je dit overslaan.
  2. Maak de karamel: Verhit 75 gram suiker in een pan op laag vuur. Laat de suiker smelten en karamelliseren zonder te roeren. Wanneer de karamel een diep gouden kleur heeft, giet je deze voorzichtig in de bodem van je flan-vormpjes (ramequins) en draai je ze zodat de karamel de bodem gelijkmatig bedekt.
  3. Bereid de flan: Verwarm de melk en slagroom in een pan op middelhoog vuur. Voeg de gepelde kastanjes toe en laat dit 10 minuten zachtjes koken, zodat de kastanjes zacht worden en de smaken zich mengen.
  4. Mix de eieren en suiker: Klop de eieren samen met 100 gram suiker, vanille-extract en een snufje zout in een kom tot het goed gemengd is.
  5. Blend de kastanjes: Haal de kastanjes uit de melk en pureer ze in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de melk en kastanjepuree vervolgens toe aan het eimengsel en klop alles goed door elkaar.
  6. Giet in vormpjes: Giet het mengsel in de met karamel bedekte ramequins. Plaats de vormpjes in een diepe ovenschaal en vul deze met heet water tot halverwege de zijkanten van de ramequins.
  7. Bakken: Bak de flans in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 40-50 minuten, of totdat ze stevig zijn, maar nog een beetje wiebelen in het midden.
  8. Afkoelen en serveren: Laat de flans afkoelen op kamertemperatuur en zet ze daarna minimaal 4 uur (bij voorkeur een nacht) in de koelkast. Om te serveren, ga je met een mes langs de rand van de vormpjes, keer je ze om op een bord, en laat je de karamel over de flan vloeien.

Dit dessert is het perfecte voorbeeld van hoe simpele ingrediënten omgetoverd kunnen worden tot iets spectaculairs. Flan van kastanjes is niet alleen een genot om te eten, maar brengt ook de smaken van de herfst samen op een manier die warm en troostend is.